tisdag 16 december 2014

Tvätta utan gifter

Som ni vet, älskar jag alternativa sätt att göra saker på och för ett år sedan gav vi upp giftiga tvättmedel och ersatte dom med ett helt naturligt och ekologiskt sätt att tvätta på - tvättnötter, även kallade såpnötter.

Vad är då tvättnötter för konstigt påfund?

Tvättnötter är ett 100% biologiskt, nedbrytbart sätt att tvätta på, helt utan kemikalier då tvättnötterna odlas ekologiskt, alltså utan gifter och bekämpningsmedel. Dom tvättar milt och skonsamt rent alla sorts tyger på alla temperaturer. Sköljmedel är inte nödvändigt eftersom tvättnötterna innehåller ett ämne som gör tyget mjukt. Men däremot kan det vara trevligt om tvätten doftar lite tycker jag och då kan man använda några droppar eterisk, ekologisk olja av valfri doft.

Tvättnötter är egentligen en frukt och inte en nöt. Nötallergiker behöver alltså inte vara oroliga för att få känningar. Dom är perfekta att använda om man har känslig hy eller är allergiker då dom är super skonsamma mot huden. Jätte bra att använda om man har barn, eftersom att barn är känsligare mot gifter.

Tvättnötter växer nere i Indien och Nepal på Sapindus träden som har en viktig del i det ekologiska kretsloppet. Nötterna plockas av bykvinnorna, inget barnarbete förekommer. Den största delen går till befolkningen själva men det som kan avvaras skickas till övriga delar av världen.

Man kan tycka att det inte verkar speciellt miljövänligt att frakta tvättprodukter så långt, men många företag fraktar med båt vilket är ett miljövänligare alternativ.
Vanligt tvättmedel bidrar också med koldioxidutsläpp både vid produktion samt transport, vilket troligtvis inte sker nära hemmet.
Dessutom bidrar träden som nötterna växer på till jordens syresättning vilket gör att nötterna som tvättprodukt klimatkompenserar sig själva. Nötterna är komposterbara.

Tvättnötter är även ett mycket billigt alternativ till vanligt tvättmedel då en påse räcker väldigt lång tid. Tvättnötter kan köpas i vissa hälsokostaffärer men även via nätet på till exempel www.jordklok.se





















Så här använder du nötterna vid tvätt:

Lägg 4-6 skalhalvor, beroende på hur smutsig tvätten är samt om du har hårt eller mjukt vatten, i den medföljande bomullspåsen. Droppa några droppar eterisk, ekologisk olja på tvättpåsen och lägg in den i tvättmaskinstrumman tillsammans med tvätten. Tvätta som vanligt efter anvisning.
Vid vittvätt kan man ibland behöva tillföra lite ekologiskt blekmedel för att hålla tyget vitt. Nötterna kan användas ca 3 tvättar på 40 grader eller 2 tvättar på 60 grader. Känns dom torra och spröda, har dom gjort sitt men om dom är mjuka och spänstiga, kan man tvätta på dom igen.

Andra sätt att använda nötterna på:

Flytande tvättmedel

Om man vill ha flytande tvättmedel, kan man göra en dekokt på nötterna. Gör så här: Koka upp 50 gram nötter i en kastrull med 5 dl vatten. När det kokat upp, låt stå i ca 10 minuter för nedkylning. Sila vätskan och förvara i en flaska i kylskåpet.

Vid tvätt, använd ca 3 msk tvättmedel i tvättmedelsfacket.

Vid disk i maskin, använd ca 3 msk tvättmedel i diskmedelsfacket.

Vid fönsterputs, använd ca 2 msk tvättmedel och 3 msk ättika.

Kan användas som allrengöringsmedel.


Personligen tycker jag att tvättnötter fungerar utmärkt, annars hade jag inte använt dom i över ett år. Men eftersom dom är helt naturliga tar dom tyvär inte bort svåra fläckar som rödvin, fett, kaffe med mera. Vid svåra fläckar ska man ändå inte behöva använda starka kemikalier och det finns det ingen anledning till att göra heller. Det finns fantastiska husmorsknep att ta till som superenkelt tar bort sådana fläckar helt naturligt. Jag kommer att skriva ett eget inlägg om dessa husmorsknep vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer: