lördag 13 december 2014

Myter om lchf

När man lägger om till lågkolhydratskost höjer folk genast på ögonbrynen och ifrågasätter en. Dock har denna kosthållning blivit mer accepterad idag än för bara något år sedan. Men det finns fortfarande människor som är ytterst tveksamma och vill hålla fast vid föråldrad kunskap. Inte för att jag klandrar dom, det är svårt att anamma ett nytänkande.

Tänkte nedan slå hål på några utav dom vanligaste myterna om lågkolhydratskost. Det kan vara otroligt skönt att ha lite kött på benen när folk kommer med påståenden när man är ny med den här kosthållningen.


Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera!

Det sägs att hjärnan behöver 120 gram kolhydrater per dygn för att fungera, det stämmer inte! Hjärnan förbränner däremot 120 gram glukos per dygn om man äter en kost med mycket kolhydrater. Äter man lågkolhydratskost och inte får i sig så mycket kolhydrater förbränner hjärnan istället 20-30 gram glukos och det tillverkar levern med hjälp utav till exempel aminosyror.
Resten av hjärnans energibehov fås genom ketoner som är ett ämne som också levern tillverkar, av fettsyror. Varken hjärnan eller kroppen är i behov utav ett enda gram kolhydrater för att fungera.


Man får gallsten av lchf!

Galla produceras utav levern och lagras i gallblåsan. Äter du mycket fett har du ett jämnt flöde av galla som kontinuerligt sköljer rent i gallblåsan och gallgångarna - så som det ska vara. Äter du däremot en fettsnål kost produceras inte galla utan den galla som finns stagnerar inuti gallblåsan och bildar gallstenar. Har du ätit fettsnålt en längre tid har du troligtvis gallstenar och när du sedan lägger om till lchf och börjar konsumera fett kommer produktionen av galla igång och sköljer ur gallblåsan. Då sköljs dom stenar som uppkommit där (av en fettsnål kost) ut. Har stenarna hunnit bli tillräckligt stora kan det hända att dom fastnar i gallgångarna vilket då orsakar ett gallstensanfall.
På grund av detta skyller man på att det är fettet som orsakar gallsten just för att själva anfallet kommer vid ett fettintag. Som ni ser är det en otroligt orättvis beskyllning som fettet får.
Det är istället av största vikt att man hela tiden har ett tillräckligt fettintag så att inga stenar hinner bildas.


Allt fett ökar risken för åderförkalkning och hjärt-kärl-sjukdom!

Här är det istället precis tvärt om! Risken för hjärt-kärl-sjukdom minskar vid ett högre fettintag (rätt fett) Missuppfattningarna om hur kroppen tar upp fett är många. Det fett vi konsumerar har väldigt lite att göra med det fett som finns i blodet.
Har man höga blodfetter vid fasta är det snarare ett resultat av den glykemiska belastningen vi utsätter våra kroppar för vid ett högt kolhydratintag.
Däremot så kan totalkolesterolet höjas vid en lchf kost. Men man kan inte bara titta på totalkolesterolet utan måste se närmare på HDL och LDL, samt vilken typ utav LDL man har mest av. Lchf kosten höjer nämligen det "goda" kolesterolet och sänker det "onda" Alltså minskar risken för åderförkalkning och hjärt-kärl-sjukdomar vid en lchf kost.
Mot vad många tror, är kolesterol inte farligt utan tvärt om - livsnödvändigt. Men det ska vara rätt typ av kolesterol. Man kallar HDL, det goda koletserolet och LDL, det onda kolesterolet. Men att LDL endast skulle vara utav ondo stämmer inte heller utan man måste titta ännu närmare på vilken typ av LDL partiklar det är, stora och fluffiga är bra medans små och stickiga är dåligt.


Utan kolhydrater blir man trött och trögtänkt!

Att den här myten uppkommit är för att den faktiskt stämmer - men endast i början av kostomläggningen! Kroppen är van att få i sig mycket kolhydrater och går då som det kallas på sockerdrift. När man plötsligt tar bort den största mängden kolhydrater som är kroppens turbobränsle tar det ett tag för den att ställa om sig till att kunna använda fett som energikälla istället.
Innan kroppen ställt om sig kan man bli trött, trögtänkt och orkeslös. Det är då många slutar med lchf och går tillbaka till kolhydrater igen utan att förstå att det tar ett tag för kroppen att ställa om vilket bränsle den ska gå på. Räkna med cirka 4 veckor, ungefär efter det fungerar kroppen precis lika bra på fettdrift och till och med bättre!


Så mycket kött ökar risken för cancer!

Kött i sig är inte cancerframkallande! Det är istället livsnödvändigt för oss att vi får i oss kött. Att kött skulle vara cancerframkallande har setts i studier man gjort, men då kan man undra vilken typ av kött dom testat. Charkuterier så som bacon, påläggsskinka, korv och så vidare innehåller en massa skräp som är cancerframkallande, inte köttet i sig.
Det spelar även roll vilken typ av kött man äter. Konventionellt uppfödda djur från utlandet blir fullproppade med antibiotika och andra läkemedel plus att djuren oftast mår mycket dåligt vilket gör att köttet inte blir hälsosamt. Även vilken typ av foder djuret fått är viktigt. Vid stekning av kött bildas AGE, vilket kan vara cancerframkallande. Ju hårdare stekt desto mer AGE bildas, därför ska man inte äta sånt som bränts, samt även tillaga köttet så skonsamt man kan. Det bästa är att tillaga i ugnen eller i gryta, slow-cooking så att säga.
Det som däremot ÄR cancerframkallande är allt socker och alla kolhydrater vi stoppar i oss. Så att jaga köttet som är det mest naturliga vi kan äta är att börja i fel ände. Välj kött från Sverige, helst närproducerat och gräsbetat så kan du känna dig trygg. Även för djurens skull så man inte sponsrar djurplågeri.


Kroppen blir försurad av lchf kost!

Detta stämmer inte! Det som orsakar försurning i kroppen är socker, säd och stress. Inget mer än dom tre är mer försurande för kroppen. Fett är PH-neutralt. Äter du lchf elimineras automatiskt dom två första som är socker och säd. Stress är någonting som man får jobba med på sidan om.


Man får högt kolesterol!

Se påståendet Åderförkalkning och hjärt-kärl-sjukdom. Kolesterol är livsnödvändigt men man behöver ha rätt typ av koletsterol i blodet. När läkarna mäter kolesterolet tittar dom oftast bara på totalkolesterol, detta är inte direkt intressant. Be dom att mäta kvoten mellan HDL och LDL samt att titta närmre på vilken typ av LDL som finns. Det är då man får fram den relevanta informationen om man har ett hälsosamt kolesterol eller inte.


Lchf ger benskörhet!

Den här gamla myten hålls vid liv bland annat med hjälp utav Fredrik Paulun som skriver om att "när kroppen är i ketos (ett metabolt tillstånd som uppstår när man utesluter kolhydrater) under en längre tid sänks PH-värdet vilket gör att kroppen buffrar blodet med kalcium, som annars skulle användas för att bygga upp skelettet. Därför kan det orsaka benskörhet" Pauluns påståenden kan inte bli mer felaktiga och är till och med motbevisade sedan länge. Man kan ju bara undra varför han vill vidhålla denna myt. Paulun är inriktad på GI vilket är hans levebröd. GI börjar dö ut och ersättas med ny kunskap så nog greppar Paulun halmstrån för att behålla kunder.



Fett gör dig fet!

Att fett gör dig fet baseras på att fett innehåller fler kalorier per gram om man jämför med protein och kolhydrater. Men kroppen är mer komplex än att endast räkna kalorier. Fett gör dig mätt både fortare och under en längre tid vilket gör att du äter mindre mat, samt att det håller blodsockret stabilt. Kolhydrater får blodsockret att åka bergochdalbana samt att det "lurar" dig att äta mer än vad du egentligen behöver, du blir mer hungrig och sugen av en kolhydratrik kost. Fett ökar dessutom ämnesomsättningen och det gör inte kolhydrater.


Man får inte i sig några vitaminer på lchf kost!

Troligast är att man får i sig mer vitaminer och mineraler när man äter lchf eftersom att man tar bort mjölmaten. Gluten och fullkorn kan minska näringsupptagningsförmågan i tarmen. I lchf äter man mycket ägg och där hittar vi alla vitaminer förutom C-vitamin. Grönsaker och kött är också vitamin och mineralrika. Att man på lchf kost utesluter frukt kan många gå i taket över, frukt som är så nyttigt väl. Men jämför man vitaminer som finns i frukt med dom som finns i grönsaker så finns det oftast mer i grönsaker.Frukt är godis, en sockerlösning och inte alls så vitaminrika som vi fått uppfattningen om. Lchf kosten ger oss allt vi behöver för att hålla oss friska och må bra.


Det går inte att träna på en lchf kost!

Det går utmärkt att träna på en lchf kost. Uttrycket "kolhydratladda" som så många tror att man måste göra inför ett träningspass är passé! För den vanlige motionären fungerar det alldeles utmärkt att äta en normal lågkolhydratskost. Denna kosthållning har till och med börjar upptäckas inom elitidrotten med otroligt positiva resultat. Med den vanlige motionären menas alla som inte tränar på elitnivå. På elitnivå behöver du lägga till lite kolhydrater men det finns fortfarande ingen ursäkt att äta pasta, bröd och så vidare. Utan då kan man lägga till lite vildris, potatis, havregryn med mera. Kolhydrater från bättre källor så att säga. Gluteninnehållande produkter som spannmål, bulgur, pasta, bröd med mera finns det aldrig en ursäkt till att äta om man vill behålla hälsan.


Sådär! Då har jag gått igenom några utav dom mest vanliga myterna kring lågkolhydratskost. Hoppas att du tyckte det var intressant och fick svar på funderingar som man kan ha när folk ifrågasätter denna kost. Kunskap ger frihet!




Inga kommentarer: