måndag 22 december 2014

Fröknäcke

Här kommer ett ljuvligt recept på fröknäcke som jag brukar baka. Det passar bra på julbordet nu också. Vill man ha lite mer julig smak på det, är det fritt fram att krydda med vad man tycker om, anis, kanel, lite pepparkakskrydda kanske? Annars är det otroligt gott som det är, i all sin enkelhet.

Ekologiska ingredienser såklart. Fiberhusk och pofiber hittar du vid glutenfria hyllan. Kokosfettet ska inte vara det silvriga paketet vid kyldisken då det är processat, du hittar det hälsosamma kokosfettet vid oljorna. Det finns många olika recept på fröknäcke men många innehåller sämre oljor, rapsolja bör inte användas alls då det innehåller mycket Omega 6 som är inflammatoriskt. Inte ens olivolja är bra att använda i detta fall eftersom den inte bör hettas upp över 70 grader. Kokosfett är ett fantastiskt alternativ då den är otroligt hälsosam samt tål höga temperaturer.

Fröknäcke. 1 plåt.

1 dl solroskärnor
1 dl oskalade sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2,5 dl hett vatten
0,5 dl kokosfett (inte det silvriga paketet)

- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Smält kokosfettet i en kastrull med vattnet på spisen.
- Blanda dom torra ingredienserna med vätskan.
- Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Ju tunnare desto krispigare.
- In i ugnen i ca 45 minuter. Tag sedan ut plåten och skär upp knäcket i skivor du vill ha. In i ugnen igen i ca 30 minuter.

Receptet kommer från Birgitta Höglund

Inga kommentarer: