fredag 5 december 2014

Renande växter

Krukväxter är ett fantastiskt hjälpmedel när man vill rena hemmet från gifter. NASA gjorde ett expriment där dom testade olika sätt att rena luften på en rymdstation. Växter visade sig vara den mest effektiva lösningen. Dom tar upp gifter både genom rötterna, bladen samt mikroorganismerna i jorden. Växter avger dessutom syre som är hälsosamt för oss.

I våra hem cirkulerar det massor med gifter i luften. Dom kommer från möbler, kläder, elektronik, byggmaterial, tapeter, plast, mattor, rengöringsmedel, parfymer. I princip från allt.

Det finns tyvär ingen växt som är "allätare", utan man får köpa olika sorter för att sanera olika gifter. Men man kan säga att fredskallan är lite utav blommornas Rolls-Royse när det kommer till avgiftning eftersom den tar upp många olika gifter. Med det sagt, ska även tilläggas att den inte tar upp effektivast av alla blommor utan det är bra om man blandar lite.

Nedan skriver jag kort om olika gifter samt vilka växter som effektivast "äter upp" vad.

Bensen
Bensen är ett kolväte som utvinns från petroleumprodukter och används främst som ett lösningsmedel. Bensen finns överallt i luften och utsöndras från brandrök, cigarettrök, avgaser, industriutsläpp, rengöringsmedel, färg, plast, tapeter med mera. Bensen är mycket cancerframkallande och listas tillsammans med 95 andra olika ämnen i den högsta cancerriskklassen.

Dessa växter renar luften från bensen:
* Krysantemum
* Svärmorstunga
* Fikus
* Bambupalm
* Murgröna
* Gullranka
* Fredskalla
* Banddracena

Formaldehyd
Formaldehyd är en kemikalie som avges från byggmaterial, tapeter, möbler, textilier, cigarettrök, plast, färger, smink, rengöringsprodukter så som schampo, balsam, tvål och mycket mer. Formalehyd ger allergier och misstänkts vara cancerframkallande.

Dessa växter renar luften från formalehyd:
* Aralia
* Bambupalm
* Gullranka
* Fredskalla
* Ampellilja
* Fikus
* Banddracena
* Svärmorstunga

Xylen / Toluen
Xylen/Toluen är kolväten som avges från lim, färger, lösningsmedel, flamskyddsmedel, elektronik, tapeter, golvmaterial, fernissa och mycket mer. Dom anses vara cancerframkallande och i höga doser skadar dom det centrala nervsystemet.

Dessa växter renar luften från xylen och toluen:
* Guldpalm
* Fikus
* Prickblad
* Fredskalla
* Brudorkidé
* Spjutbräken

Jag kommer att blogga mer om hur man giftsanerar sitt hem. Man får tyvär inte bort allt men man kan minska rejält. Vi kan välja vilka produkter vi städar med, duschar med och så vidare och endast med det kan man komma långt. Det blir svårare att anpassa tapeter, golvet, möbler med mera. Några renande växter i varje rum kan göra underverk med kvaliteten på inomhusluften.



 

Inga kommentarer: